DLE-teknik energieffektiviserar Vasslan 3

07 Apr 2025 Labkyl Hållbarhet DLE

På uppdrag av fastighetsägaren Logicor energieffektiviserar Labkyl kylsystemet i Vasslan 3 i Årsta, söder om Stockholm. Labkyl genomförde projekteringen tillsammans med Bengt Dahlgren AB som bistod med expertis inom energieffektivisering. Energibesparing - 375 000 kWh! Labkyl kommer att installera fyra DLE-aggregat. Uppdraget är pågående och beräknas vara klart under sommaren 2025.

DLE-teknik energieffektiviserar Vasslan 3

På uppdrag av fastighetsägaren Logicor energieffektiviserar Labkyl kylsystemet i Vasslan 3 i Årsta, söder om Stockholm.

Labkyl genomförde projekteringen tillsammans med Bengt Dahlgren AB som bistod med expertis inom energieffektivisering. Nu pågår rivning av av det gamla kylsystemet. Utanför byggnaden har Labkyl samtidigt installerat en provisorisk kylmaskin som levererar kyla till byggnaden under hela entreprenadtiden som sträcker sig fram till och med sommaren 2025.

Energibesparing - 375 000 kWh!

Labkyl kommer att installera fyra DLE-aggregat. Tre av DLE-aggregaten kommer till största delen att användas under det varma halvåret när kylbehovet i byggnaden är som störst. Den fjärde DLE-aggregatet hanterar baslasten i byggnaden och det kylbehov som också finns under årets kalla månader.

I det aggregatet återvinns 100% av energin som därefter går tillbaka till byggnaden i form av uppvärmning och varmvatten, vilket kommer att bidra till betydligt lägre energikostnader. Den totala energibesparingen är beräknad till 375 000 kWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen hos 20 svenska standardvillor.

DLE-Supervisor ökar effekten i alla kringsystem!

Labkyls styravdelning kommer att installera DLE-supervisor som hanterar energiflödena i fastigheten och på så sätt få ut maximal effekt av den återvunna energin. DLE-Supervisor är ett automatiserat styrpaket, en digital plattform med en genomarbetad styrprincip och funktionslösningar optimerade för olika driftfall. Den består av ett grundpaket av funktioner, men är anpassningsbar utifrån de specifika förutsättningarna för varje unik DLE-anläggning. Syftet är att åstadkomma optimala driftförhållanden för DLE-aggregatet i samspel med uppvämning och varmvatten och bidra till sänkta energikostnaderna.

Uppdraget är pågående och beräknas vara klart under sommaren 2025.